Słodko-ostre skrzydełka pieczone z cebulą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodko - ostre skrzydełka pieczone w piekarniku. Cebulki, dzięki nocy spędzonej w marynacie są miękkie i aromatyczne.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Skrzydełka z kurczaka - 10szt
    Cebule - 4szt małe

    Marynata:
    Olej - 1 łyżka
    Sos sriracza - 1 łyżki
    Syrop klonowy - 1 łyżka
    Ocet (u mnie jabłkowy) - 1 łyżka
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Curry mielone - 1 łyżeczka
    Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
    Chilli grys - 1/2 łyżeczki

Słodko-ostre skrzydełka pieczone z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodko-ostre skrzydełka pieczone z cebulą 1. Składniki na marynatę mieszamy. Cebulki kroimy na pół. Skrzydełka i cebulki zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kawałki muszą być dokładnie obtoczone.

    Mięso z cebulami powinno się marynować całą noc. Wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się ogrzało.
  • Słodko-ostre skrzydełka pieczone z cebulą 2. Układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 8 minut można włączyć termoobieg.

Porady

Skrzydełka świetnie smakują z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.

Komentarze

Podobne przepisy