Słodko-pikantny deser

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Połączenie owoców z pikantnym sosem jest świetną propozycją na letnie przyjęcia.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 brzoskwinie
    2 winne jabłka
    2 gruszki
    cytryna
    4 morele
    kilkanaście dużych czereśni

    Sos:
    1/2 szkl. białego wytrawnego wina
    2 łyżki oliwy
    łyżka ostrej musztardy
    szczypta cukru pudru i gałki muszkatołowej

Słodko-pikantny deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Schładzamy.
  • 2. Owoce myjemy, obieramy. Usuwamy pestki i gniazda nasienne. Czereśnie
    przekrawamy na pół, resztę owoców kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z sosem. Przykrywamy. Chłodzimy 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy