Słowacki ser smażony

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis przysłała Małgorzata Basińska

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser żółty w kawałku (koniecznie bez dziur): 40 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka (do panerowania): 4 łyżki
    - bułka tarta (do panierowania): 4 łyżki
    - vegeta (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - mielona słodka papryka (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - Czosnek granulowany (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - olej do smażenia: 4 łyżki

Słowacki ser smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
  • 2. W jednej miseczce mieszamy jajko z vegetą, do drugiej wsypujemy mąkę, a w trzeciej przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z przyprawami (ilość wg uznania – ale im więcej przypraw, tym lepiej): solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
  • 3. Ser panierujemy kolejno: w jajku, mące, jajku, bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej (musi przykryć dno). Ser smażymy na złoty kolor – mniej więcej pół minuty z każdej strony.

Komentarze

Podobne przepisy