Smaczne,łatwe ryżowo-ogórkowe kotlety

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie - pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej, podane z jogurtem są smaczne........SMACZNEGO!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż ugotowany w zupie ogórkowej 5 szklanek, tarta bułka 3-4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba jogurt naturalny 380 gram, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie, ogórek zielony 1 sztuka większy

Smaczne,łatwe ryżowo-ogórkowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryżowo-ogórkowe kotlety 1. Ryż ugotowany w zupie ogórkowej (wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu.

    Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę.
  • ryżowo-ogórkowe kotlety 2. Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz.
  • ryżowo-ogórkowe kotlety 3. Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy