Smalczyk domowy z jabłkiem, warzywami i ziołami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetnie smakuje na razowym chlebie. Do tego koniecznie ogórek kiszony. Lubię w nim bogactwo dodatków i smaków. Zimą smalczyk się przyda.

  • 60 min

Składniki:

  • - 30 dag słoniny
    - 20 dag boczku
    - 20 dag podgardla
    - 5 pieczarek
    - 1 kwaśne jabłko
    - po łyżce startych warzyw: marchew, pietruszka, seler
    - 1/2 łyżeczki cząbru
    - 1/2 łyżeczki estragonu
    - 2 cebule
    - 4 ząbki czosnku
    - sól,
    - pieprz
    - papryka słodka

Smalczyk domowy z jabłkiem, warzywami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytapianie tłuszczu 1. Słoninę, boczek i podgardle pokroić w kostkę. Na patelni najpierw smażyć słoninę na małym ogniu, co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła. Następnie dodać podgardle i boczek, mieszać.
  • Gotowy smalczyk 2. Stopniowo dodawać składniki; rozdrobnioną cebulę, starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, marchew, seler, pietruszkę, jabłko, rozgnieciony i drobno posiekany czosnek. Na samym końcu dodać zioła / cząber, estragon/, przyprawić dobrze do smaku solą, grubo zmielonym pieprzem, papryką. Smalec przełożyć do słoiczków lub kamionkowego naczynia.

Porady

Zioła zawsze dodajemy na końcu, suszone rozcieramy dla wydobycia smaku, używamy ulubionych ziół i przypraw. Poszczególne składniki należy dodawać stopniowo, w zależności od rodzaju produktu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy