Smalczyk z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis babciny

  • 40 min

Składniki:

  • Smalczyk z jabłkiem

    1/2 kg surowego tłustego boczku,1 duża cebula,1 jabłko koniecznie szara lub złota reneta, czosnek, majeranek, sól, pieprz

Smalczyk z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek zmielić lub drobniutko pokroić. Wytopić na małym ogniu do momentu aż skwarki zrobią się rumiane. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę w kostkę i smażyć na malutkim ogniu ok 5 minut. Gdy cebula jest już miękka dodać starte na grubych oczkach obrane jabłko, smażyć kolejne 5 minut na malutkim ogniu.Wyłączyć gaz, przecisnąć czosnek ilość wedle uznania - ja dodaje jeden duży ząbek. Dodać roztarty w dłoniach majeranek ok łyżki sól i pieprz. Przemieszać, przelać do słoiczków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy