Smalczyk vege z orzechami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rumiano na kilku łyżkach stopionej planty doprawiając solą czosnkową. Kiedy jest przysmażona odcedzić z tłuszczu i pozostawić do przestygnięcia.
Na osobnej suchej patelni uprażyć orzechy uważając, by się nie przypaliły. Otrzeć suchą ściereczką odchodzące łuski, a oczyszczone orzechy zmielić w malakserze razem z osączoną i przestudzoną cebulą.
Do tłuszczu po smażeniu cebuli dodać resztę planty, rozpuścić na średnim płomieniu, dołożyć zmieloną cebulę z orzechami i całość razem ogrzewać przez 10-15 na najmniejszym palniku - co jakiś czas przemieszać.
Gotowy smalczyk ostrożnie przelać do słoika, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
Porady
Smalczyk można doprawić kilkoma kroplami płynnej przyprawy do zup, ulubionymi ziołami albo dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
Komentarze