Smalczyk vege z orzechami i cebulką

0 (0 ocen)

Smarowidło do chlebka dla osób nie jedzących mięsa, ale szukających produktów zastępczych :)

Składniki:

  • tłuszcz PLANTA 2 kostki
    orzechy włoskie duża garść
    cebula biała duża
    sól czosnkowa

Smalczyk vege z orzechami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rumiano na kilku łyżkach stopionej planty doprawiając solą czosnkową. Kiedy jest przysmażona odcedzić z tłuszczu i pozostawić do przestygnięcia.

    Na osobnej suchej patelni uprażyć orzechy uważając, by się nie przypaliły. Otrzeć suchą ściereczką odchodzące łuski, a oczyszczone orzechy zmielić w malakserze razem z osączoną i przestudzoną cebulą.

    Do tłuszczu po smażeniu cebuli dodać resztę planty, rozpuścić na średnim płomieniu, dołożyć zmieloną cebulę z orzechami i całość razem ogrzewać przez 10-15 na najmniejszym palniku - co jakiś czas przemieszać.

    Gotowy smalczyk ostrożnie przelać do słoika, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Porady

Smalczyk można doprawić kilkoma kroplami płynnej przyprawy do zup, ulubionymi ziołami albo dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy