Smalczyk vege z warzywami na oleju kokosowym

0 (0 ocen)

Roślinna wersja smalcu jest zdecydowanie zdrowsza i korzystnie wpływa na nasz organizm :)

Składniki:

  • olej kokosowy średni słoik
    majeranek otarty do smaku
    cebula biała średnia
    cebula czerwona średnia
    papryka czerwona mała
    jabłko małe
    przyprawa w płynie do smaku
    przyprawa uniwersalna do smaku
    czosnek 1 ząbek
    ziele angielskie całe 2-3 kulki
    listek bobkowy 1 szt.

Smalczyk vege z warzywami na oleju kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić dość drobno, jabłko grubo zetrzeć, czosnek wycisnąć przez praskę. Stopić olej kokosowy, dodać warzywa, majeranek, nieco płynnej przyprawy do zup oraz przyprawy warzywnej do smaku. Dusić na najmniejszym ogniu, najlepiej na płytce ochronnej, aż warzywa zmiękną.
    Gorący smalczyk przelać wraz z dodatkami do szerokiego słoika i odstawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. pokojową odstawić do lodówki.

Porady

Olej kokosowy pozbawiony jest charakterystycznego posmaku, jaki ma topiona słonina, dlatego aby nie był zupełnie jałowy dodaje się do niego sporo przypraw i dodatków analogicznych dla prawdziwego smalcu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy