Smażona kania

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lepszy od schabowego!

  • 15 min

Składniki:

  • 6 kani (kapeluszy)
    2 jajka
    0,5 szkl jasnego piwa
    Ok. 2 łyżek mąki
    Sól

Smażona kania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzonki grzybów wyrzucić. Kapelusze kań oczyścić nożykiem i posolić. Żółtka wymieszać z mąką i piwem, a następnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Każdy kapelusz nabić na widelec i maczać w cieście z każdej strony. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor

Porady

Grzyby można panierować również jak kotlety schabowe - mąka, jajko, bułka tarta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy