Kania z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kanie trochę inaczej

  • 40 min

Składniki:

  • kania 3 średnie szt
    papryka czerwona 1/2 szt
    papryka zielona 1/4 szt
    papryka żółta 1/4 szt
    marchew 2-3 szt
    jajka 3-4 szt
    cebula 1 szt
    koncentrat pomidorowy
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    cukier
    bułka tarta
    olej

Kania z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać marchew, przesmażyć i podlać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić aż marchew zacznie mięknąć, dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku i razem chwilę dusić.
    Kanie szybko opłukać i podzielić na 4 albo 6 części. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z dwoma albo trzema łyżkami wody. Kanie panierować w jajku i bułce.
    Smażyć na rumiano z obu stron.
    Przygotowany sos nakładać na każdy kawałek kani.
    Ułożyć na półmisku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy