Smażone płocie nadziewane salsą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Płoć, niewielka ryba z rodziny karpiowatych, występująca w stawach, rzekach i przy brzegach jezior.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - płoć: 8 sztuk
    - masło: 3 łyżki
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - cebula ze szczypiorkiem: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - oliwa: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - ciemne pieczywo: 4 sztuki

Smażone płocie nadziewane salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płocie, oczyścić, rozciąć wzdłuż od głowy do ogona, usunąć kręgosłup i ości. Rozpłaszczyć i smażyć na maśle ok. 5 minut, kładąc płocie skórą na patelni.
  • 2. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Również w kostkę należy pokroić pomidory i cebulę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać drobno. Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia. Dodać oliwę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Salsę wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Smażone płocie z salsą 3. Na kromce ciemnego pieczywa ułożyć kolejno: usmażoną rybę, salsę i znów rybę. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem ozdobić rybę natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy