Smażone płocie nadziewane salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płocie, oczyścić, rozciąć wzdłuż od głowy do ogona, usunąć kręgosłup i ości. Rozpłaszczyć i smażyć na maśle ok. 5 minut, kładąc płocie skórą na patelni.
2.Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Również w kostkę należy pokroić pomidory i cebulę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać drobno. Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia. Dodać oliwę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Salsę wstawić do lodówki na 20 minut.
3.Na kromce ciemnego pieczywa ułożyć kolejno: usmażoną rybę, salsę i znów rybę. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem ozdobić rybę natką pietruszki.
Komentarze