Danie to gości na moim wigilijnym stole od ponad 30 lat. Inspirację zaczerpnęłam z publikacji "Polska wigilia" Hanny Szymanderskiej. Przepis lekko zmodyfikowałam.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
około 20 sztuk kapeluszy suszonych prawdziwków
1 litr mleka
2-3 jajka
Mąka krupczatka
Bułka tarta
Olej rzepakowy do smażenia
Sól morska
Pieprz ziołowy
Smażone suszone prawdziwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewam gorącą wodą. Gotuję 30 minut.
2.Ugotowane grzyby odcedzam, studzę. Układam w naczyniu i zalewam mlekiem. Odstawiam na minimum godzinę.
3.Grzyby wyjmuję z mleka. Oprószam solą i pieprzem. Panieruję w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Usmażone grzyby przekładam do ogrzanego naczynia w którym serwuję na stół.
Komentarze