Smażone suszone prawdziwki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Danie to gości na moim wigilijnym stole od ponad 30 lat. Inspirację zaczerpnęłam z publikacji "Polska wigilia" Hanny Szymanderskiej. Przepis lekko zmodyfikowałam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 20 sztuk kapeluszy suszonych prawdziwków
    1 litr mleka
    2-3 jajka
    Mąka krupczatka
    Bułka tarta
    Olej rzepakowy do smażenia
    Sól morska
    Pieprz ziołowy

Smażone suszone prawdziwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Grzyby zalewam gorącą wodą. Gotuję 30 minut.
  • grzyby 2. Ugotowane grzyby odcedzam, studzę. Układam w naczyniu i zalewam mlekiem. Odstawiam na minimum godzinę.
  • grzyby 3. Grzyby wyjmuję z mleka. Oprószam solą i pieprzem. Panieruję w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
    Usmażone grzyby przekładam do ogrzanego naczynia w którym serwuję na stół.

Komentarze

Podobne przepisy