Śmietankowe racuszki z kaki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ich delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem khaki. I ten śmietankowy posmak!

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 13 sztuk)
    1 jajko
    100 ml śmietanki 30-36%
    50g mąki pszennej
    1,5 łyżki cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo
    1/2 kaki
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia

Śmietankowe racuszki z kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko ubić na sztywną pianę.
    W drugiej misce należy wymieszać żółtko, śmietankę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
    Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę.
    Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
    Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy