Śmietankowo-czekoladowa góra rozmaitości

0 (0 ocen)

Pyszny , delikatny, rozpływający się w ustach deser z owocami

Składniki:

  • - 500ml śmietanki 30%
    - 250g serka mascarpone
    - 150g mleka w proszku
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - szklanka gorącej wody
    - tabliczka mlecznej czekolady (100g)
    - 100g żurawiny suszonej
    - 100g malin
    - 200g truskawek + kilka do dekoracji
    - kilka małych , okrągłych biszkopcików
    - 50g cukru pudru

Śmietankowo-czekoladowa góra rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Wszystko mieszamy. Dodajemy połamane biszkopciki, żurawinę, truskawki i maliny i wszystko razem mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie mieszamy z masą śmietanowo-serową , wkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ( konsystencja będzie bardziej jak mus niż jak galaretka) Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę . Wyciągamy mus z lodówki, przekładamy na talerz ( powinno ładnie odejść) i polewamy go płynną czekoladą. Dekorujemy truskawkami i ew. liśćmi mięty. Mi została jeszcze czekolada z polewy, więc jak zastygła połamałam ją i dołożyłam jako dekorację.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy