Śmietankowo-serowy tort-serduszko dla "dwojga"

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekki,puszysty torcik - wykonany na potrzeby konkursu. Idealny dodatek do kawy i herbaty.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma podwójna -średnica 25 cm
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych waniliowych -180 gram
    1/2 l śmietany 36%
    250 gram serka mascarpone
    1 opakowanie zagęstnika do śmietany
    1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczki kawy
    1 łyżka rumu
    1/2 szklanki drobno rozkruszonych orzechów włoskich
    1 galaretka morelowa
    2 łyżki cukru pudru

Śmietankowo-serowy tort-serduszko dla "dwojga" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik śmietankowo-serowy 1. Śmietanę ubić zgodnie z przepisem z zagęstnikiem i cukrem pudrem, dodać serek i ubić razem ze śmietaną. Dno tortownicy- serduszko wyłożyć biszkoptami nasączonymi kawą z rumem, wyłożyć część masy śmietanowo-serowej. Przykryć warstwą biszkoptów, znów warstwa śmietanowa. Dalej warstwa biszkoptów i przykryć wierzch białą warstwą. Brzegi serduszka wysypać drobnymi kawałkami orzechów. Zalać gęstniejącą galaretką(3/4 szklanki wody). Odstawić na 12 godzin. Po zastygnięciu wyjąć delikatnie torcik z formy, wyrównać brzegi i udekorować orzechami. Torcik podawać z aromatyczną herbatką z serduszkami lub kawą.Wszystkie warstwy biszkoptów muszą być lekko nasączone.
  • Torcik śmietankowo-serowy z galaretką 2. Torcik jest puszysty, lekki oraz pyszny. To wspaniałe ciacho dla "dwojga" nie tylko na "Walentynki" ale również na różne uroczystości rodzinne.

Porady

Torcik można dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy