Śniadaniowy mus kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Delikatnie oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy do porannej jajecznicy, natomiast żółtka wrzucamy do miseczki (już można mniej delikatnie ;)), dodajemy cukier puder i wyskrobane ziarenka wanilii. Ubijamy na biały, puszysty kogiel - mogiel.
Do filtra wsypujemy dwie i pół łyżki (można więcej, jeśli ktoś lubi mocno kawowe desery) sypanej kawy waniliowej i zaparzamy w 100 ml wrzątku.
Po 10 minutach po łyżeczce wlewamy kawę do żółtkowego wspomnienia z dzieciństwa, nieustannie miksujemy.
Śmietankę ubijamy na pół sztywno, mieszamy z kawową pianką.
Dwadzieścia ciasteczek kruszymy na drobne kawałeczki i mniej więcej 1/8 całości wsypujemy na dno pucharka. Wlewamy mus, kolejna warstwa ciasteczek i mus. Wierzch dekorujemy całym ciastkiem i listkami mięty.
Przed podaniem schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc więc warto przygotować sobie śniadanie dzień wcześniej. ;)
Komentarze