700 g mięsa z szynki wieprzowej
2 pęczki botwinki ( z buraczkami)
100 g sera żółtego
2 bułki kajzerki
2 małe jajka
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
duża cebula
sól, pieprz, olej
2 łyżki masła
Soczyste mielone z botwinką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce.
2.Bułki rozmaczamy w ciepłej wodzie, dokładnie odciskamy i również mielimy. Łączymy z mięsem.
3.Botwinkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle z odrobiną soli aż zmięknie. Odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4.Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zrumieni. Dodajemy ją do masy mięsnej.
5.Na koniec do masy mięsnej dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.
6.Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy porcję mięsa i rozpłaszczamy ją w rękach. Nakładamy na środek porcję botwinki i szczyptę tartego sera. Dokładnie zalepiamy kotleta, aby nic nie wypłynęło w czasie smażenia.
7.Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Komentarze