Soczyste mielone z botwinką i żółtym serem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Smaczny pomysł na odmianę tradycyjnego kotleta.

  • 45 min

Składniki:

  • 700 g mięsa z szynki wieprzowej
    2 pęczki botwinki ( z buraczkami)
    100 g sera żółtego
    2 bułki kajzerki
    2 małe jajka
    2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
    duża cebula
    sól, pieprz, olej
    2 łyżki masła

Soczyste mielone z botwinką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce.
  • 2. Bułki rozmaczamy w ciepłej wodzie, dokładnie odciskamy i również mielimy. Łączymy z mięsem.
  • 3. Botwinkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle z odrobiną soli aż zmięknie. Odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zrumieni. Dodajemy ją do masy mięsnej.
  • 5. Na koniec do masy mięsnej dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.
  • 6. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy porcję mięsa i rozpłaszczamy ją w rękach. Nakładamy na środek porcję botwinki i szczyptę tartego sera. Dokładnie zalepiamy kotleta, aby nic nie wypłynęło w czasie smażenia.
  • 7. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Podajemy np. z pęczakiem i surówką z kapusty

Komentarze

Podobne przepisy