Soczyste pieczone żeberka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo soczyste, słodko-ostre z dodatkiem sosu sojowego. Łatwo je przygotować, a smakują wyśmienicie.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żeberka mięsne - 1,5 kg
    Marynata:
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Olej - 2 łyżki
    Sriracha - 1 łyżka
    Miód - 1 łyżka
    Sos barbecue - 1 łyżka
    Przyprawy mielone - po 1 płaskiej łyżeczce:
    chilli, papryka słodka i sumak

Soczyste pieczone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczyste pieczone żeberka 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

    Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy marynatą i dokładnie nią nacieramy. Najlepiej, aby mięso było zamarynowane całą noc lub co najmniej kilka godzin. Ważne, aby godzinę przed pieczeniem wyjąć je z lodówki.

    Do rękawa foliowego wkładamy żeberka i wlewamy całą marynatę. Rękaw zawiązujemy, układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nakłuwamy górę.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 10 minut rękaw można rozciąć aby mięso się przypiekło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy