" Soczyste żeberka po diabelsku "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne żeberka z chili i papryką na ostro.

  • 15 min

Składniki:

  • - żeberka wieprzowe - 800 g
    - czerwona papryka - 1 szt
    - marchew - 1 szt
    - cebula - 1 szt
    - imbir - 1 szczypta
    - czosnek - 5 ząbków
    - papryczka chili - 3 szt
    - sezam - 2 łyżki
    - bulion warzywny - 200 ml
    - miód - 3 łyżki
    - olej - 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
    - sos sojowy - 4 łyżki
    - ocet winny - 2 łyżki
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - szczypiorek - 1 pęczek

" soczyste żeberka po diabelsku " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte żeberka osuszamy i kroimy na kawałki.


    Marynata:

    Bulion łączmy z miodem, olejem, sosem sojowym, octem winnym i płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej.

    Chili czyścimy z pestek i drobno siekamy.

    Czosnek przeciskamy przez praskę.

    Dodajemy do marynaty razem z imbirem.

    Dosypujemy sezam.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Żeberka zalewamy marynatą , zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.



    Dalej:

    Na patelni delikatnie! podsmażamy posiekaną drobno cebulę.

    Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i startą na grubych oczkach marchew.

    Zamarynowane żeberka układamy w brytfance i polewamy marynatą.

    Dodajemy podsmażone warzywa.

    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok 45 minut.

    Co jakiś czas obracamy żeberka jednocześnie polewając powstałym sosem.

    Podajemy gorące razem z warzywami i posiekanym szczypiorkiem!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy