Sok z pigwowca

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sam raz na zbliżające się chłody. Ja na ogródku miałam sporo pigwowca, to "żniwa" były obfite :)

  • 20 min

Składniki:

  • pigwowiec 150 g (bez pestek)
    cukier ok.10 łyżeczek
    kora cynamonu ok.1/4 kory
    goździki całe ok.5 sztuk

Sok z pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umyte owoce pigwowca kroimy dość drobno, przekładamy do słoiczka i zasypujemy cukrem. Dodajemy połamaną korę cynamonu i całe goździki, wszystko lekko ugniatamy łyżeczką. Całość przykrywamy gazą lub szklanym wieczkiem i odstawiamy najlepiej na widny parapet. Po ok. 2 godzinach możemy już cieszyć się pierwszym sokiem, oczywiście najlepiej jak postoi kilka dni.
    Sok systematycznie zlewamy do innego słoiczka i trzymamy w lodówce, przetrzyma minimum tydzień. Potem pozostałe owoce pigwowca możemy użyć do ciasta np. keksu.

Komentarze

Podobne przepisy