Sok z pigwowca japońskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do herbaty na jesienno-zimowe chłody.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 łubianki pigwowca
    2 kg cukru trzcinowego

Sok z pigwowca japońskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sok 1. Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy w kawałki. Zasypujemy cukrem.
  • sok 2. Mieszamy. Odstawiamy na noc, żeby owoce puściły sok.
  • sok 3. Następnego dnia owoce oddzielamy od soku, przecedzając przez gęste sito.
  • sok 4. Sok doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek za pomocą lejka z sitkiem . Zakręcamy. Po wystudzeniu odstawiamy w ciemnie, chłodne miejsce.

Porady

Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca.

Komentarze

Podobne przepisy