Sopa de ajo

0 (0 ocen)

  • 35 min

Niezwykle aromatyczna, niezwykle smaczna hiszpańska zupa czosnkowa.

  • 35 min

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku
    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki mielonej czerwonej papryki
    6 kromek czerstwego chleba
    4 jajka
    1 l bulionu warzywnego

Sopa de ajo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy ząbki czosnku, podsmażamy kilka minut (aż stanie się szklisty), wyławiamy i odkładamy na talerzyk. Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojony i oprószony papryką, chleb ( aż stanie się złoty ). Następnie zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia, dodajemy roztrzepane ( widelcem ) jajka, podsmażony czosnek, dokładnie mieszamy. Studzimy, miksujemy na krem i ponownie zagotowujemy. Podajemy gorącą.

Komentarze

Podobne przepisy