Sopa de México

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca i sycąca, doskonała na chwilę wytchnienia w czasie karnawałowych szaleństw:)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mięso mielone (np. z łopatki): 40 dekagramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - cebula drobno posiekana (może być średnia lub duża w zalezności od upodobań): 1 sztuka
    - przyprawy: sól, pieprz, papyka ostra: 1 łyżeczka
    - przyprawy: papryka słodka, bazylia, czosnek staropolski (do smaku): 2 łyżeczki

    - kukurydza: 1 puszka
    - fasola czerwona: 1 puszka
    - fasola biała: 1 puszka
    - groszek zielony konserwowy: 1 puszka
    - ogórki konserwowe średnie (pokrojone w średnią kosteczkę lub gdy są małe to w plasterki): 2 sztuki
    - papryka czerwona i żółta: 1 sztuka
    - pomidory krojone z puszki (jak nie mam, dodaję koncentrat pomidorowy mały): 1 puszka

Sopa de méxico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone z cebulą i przyprawami 1. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć mięso z cebulą i przyprawami aż będzie miękkie
  • warzywa z puszki 2. Do dużego garnka wlać wszystkie warzywa z puszek z zalewami (niekoniecznie całe, jak kto lubi) dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i ogórki. Pogotować chwilę i dodać podsmażone mięso z patelni.
  • Sopa de México 3. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Przed podaniem jeszcze raz doprawić do smaku.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze

Podobne przepisy