Sos kurkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sos z kurek świetnie smakuje z makaronem lub kaszą

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kurek,
    1 duża cebula,
    2 łyżki masła
    sól,pieprz
    250 ml śmietanki 30 %
    1/2 pęczka natki pietruszki

Sos kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Jeżeli są duże kroimy na mniejsze części, a małe zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w kostkę i wraz z kurkami smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 15 minut aż odparuje z nich woda i kurki będą miękkie. Do podsmażonych kurek wlewamy śmietankę i gotujemy aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Sos doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy