Sos kurkowy

0 (0 ocen)

Gdy są kurki to koniecznie trzeba zrobi z nich sosik.

Składniki:

  • kurki ( objętościowo 1500 ml )
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1,5 szk śmietany 18 %
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku

Sos kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć z wody.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
    Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
    Dodać kurki i dusić razem z cebulą około 5 minut.
  • 2. Po tym czasie doprawić do smaku, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.
    Podgrzewać chwilę od czasu do czasu mieszając ale nie zagotować.
    Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy