Sos mięsno-warzywny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Syty obiadek :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 70 dkg mięsa wieprzowego (u mnie biodrówka, ale może być szynka lub łopatka)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    3/4 szklanki sosu meksykańskiego lub 3-4 łyżki koncetratu
    1 cebula
    marynata:
    3 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chili
    po 3 łyżce ketchupu i sosu worcester
    2 łyżki octu winnego
    1/2 łyżki soli

Sos mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sól, ketchup pikantny, sos worcester, ocet. Mięso wymieszać z przyprawami i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
    Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku, dodać do cebuli, podsmażyć 5 minut, dodać mięso, obsmażyć, zalać ok. 3/4 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec wymieszać z sosem meksykańskim i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą gryczaną.

Komentarze

Podobne przepisy