Sos mięsno - warzywny

0 (0 ocen)

Podaję do kaszy lub ziemniaków.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
    1 łyżka smalcu / oleju
    1 cebula
    1 por
    1 cukinia
    2 papryki
    3 pomidory
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 szklanka bulionu warzywnego
    100 ml śmietany do zup i sosów
    1 łyżka mąki
    pieprz
    sól

Sos mięsno - warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso.
  • Cebula i por 2. Gdy płyn odparuje dodać pora i cebulę pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć razem.
  • Z papryką i cukinią 3. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki a paprykę w grubszą kostkę. Dodać do mięsa.
  • Z przyprawami 4. Doprawić ziołami, pieprzem i solą. Dodać ketchup i paprykę. Wlać bulion i gotować 10 minut.
  • Z pomidorami 5. Pomidory obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw.
  • Gotowe 6. Mąkę wymieszać ze śmietaną dodać do sosu, wymieszać i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy