Sos pieczarkowy idealny do makaronu, ryb i drobiu

0 (0 ocen)

Aromatyczny sos pieczarkowy idealny do makaronów, ziemniaków, kopytek oraz ulubionych mięs pieczonych i gotowanych.

Składniki:


  • pół kg pieczarek
    50 ml malagi
    2 dymki ze szczypiorkiem
    koperek
    1 - 2 ząbki czosnku
    szczypta ostrej papryki w płatkach
    2 łyżki masła
    serek camembert
    sól morska
    pieprz kolorowy

Sos pieczarkowy idealny do makaronu, ryb i drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Dolewamy malagę. Dymki i szczypiorek siekamy, dodajemy do grzybów. Dusimy kilka minut. Ser obieramy z pleśni kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Dusimy do całkowitego rozpuszczenia sera, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Podajemy np. z grilowanym kurczakiem i ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy