Sos śliwkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Śliwki świetnie komponują się z sokiem pomarańczowym i korzennymi przyprawami. Sos jest świetny do naleśników, racuchów, czy ryżu na słodko.

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 kg śliwek węgierek
    - 5-6 łyżek miodu
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 3 łyżki masła
    - 6 łyżek rumu lub amaretto
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 10 goździków
    - 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
    - ewentualnie gwiazdka anyżu
    - skórka otarta z ½ cytryny
    - 5 łyżek soku z cytryny
    - 9-10 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
    - 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

Sos śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, pestkujemy. W rondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem waniliowym. Wrzucamy śliwki. Dusimy ok. 5 minut. Dodajemy resztę składników. Dusimy kolejne 5 minut. Miksujemy. Przecieramy przez sito. Wlewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10 min.
    Z takiej ilości śliwek wyjdzie ok. 0,5 l. sosu.

Porady

Sos z biegiem czasu (po kilku miesiącach) zmieni kolor na jasny brąz, ale będzie równie smaczny jak na początku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy