Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę.W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki.
Składniki:
6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek
4 -5 łyżek konfitury morelowej
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryczki chilli ,roztartej
1.Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować.
Można doprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem.
Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu.
Komentarze