Sos żurawinowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Idealny sos do świątecznego indyka lub innego mięsa . Polecam !

  • 45 min

Składniki:

  • 100g suszonej żurawiny

    50g mrożonych wiśni

    200 ml czerwonego wina , półsłodkiego , u mnie Glükwine ( 1 szklanka )

    0,5 szklanki wody

    100g cukru pudru ( 1 szklanka )

    1 łyżka soku z cytryny

    1 płaska łyżeczka cynamonu



    do zagęszczenia sosu :

    2 łyżeczki mączki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach zimnej wody

Sos żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i wiśnie wkładamy do rondelka i zalewamy winem oraz wodą . Dodajemy cukier , cynamon i sok z cytryny . Dokładnie mieszamy i wstawiamy na gaz . Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając . Zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu sprawdzamy konsystencję . Jeżeli po 5 minutach sos nadal będzie za rzadki zagęszczamy go mączką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Sos powinien być gęsty ale nie galaretkowaty .

    Po ostudzeniu sos przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy