Spaghetti a'la carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To proste danie sprawdza się w każdej sytuacji, np.: kiedy masz niespodziewanych gości ;)Na pewno będzie smakować !

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 375 gramów
    - boczek wędzony: 300 gramów
    - śmietana 18%: 200 gramów
    - oliwa: 3 łyżki
    - czosnek ( ząbek): 2 ząbki
    - zielona pietruszka-posiekana: 1 sztuka

Spaghetti a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.
  • 2. Posiekaj czosnek, a następnie do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i dodaj czosnek.
  • 3. Boczek pokrój w kostkę, dodaj do naczynia (wymieszaj rękoma, aby oliwa pokryła dokładnie boczek) i wstaw do piekarnika.
  • 4. W czasie kiedy boczek się piecze, wstaw wodę na makaron i gotuj zgodnie z instrukcją. (al dente)
  • 5. Po ugotowaniu, odcedź makaron i zachowaj 3/4 szklanki wody z gotowania.
  • 6. Kiedy boczek się zrumieni wyjmij naczynie, dodaj makaron i wymieszaj, a jeśli to potrzebne, dodaj trochę wody z gotowania i wstaw jeszcze do piekarnika.
  • 7. Po kilku minutach wyciągnij naczynie z makaronem, wymieszaj go ze śmietaną i podawaj z posiekaną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy