Potrawa szczególnie lubiana przez domowników. Nauczyłem się jej gotować będąc na studiach w akademiku. Wystarczy godzina do przygotowania wspanialej uczty.
10 min
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
paczka (500g) makaronu spaghetti
koncentrat pomidorowy szt. 2
kilka dużych cebul (ja zużywam 5 - 6szt.)
mąka do zagęszczenia sosu
olej do podsmażenia cebuli
majeranek, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz - do smaku
Spaghetti a'la mielcar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Gotujemy makaron,
2. Mięso mielone podsmażamy, w międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Jeżeli mięso już się usmaży przekładamy je do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (tyle, żeby zakryła mięso ponad 3 - 4 cm. ) dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy. Jednocześnie staramy się zeszklić cebulę. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy ją do gotującego się mięsa. Następnie dodajemy do smaku ziółka, sól pieprz i przygotowujemy roztwór mąki do zagęszczenia sosu. Czosnek rozcieramy i wrzucamy do garnka. Zagęszczamy sos i wszystko gotujemy jeszcze 5 minut aby sos nasączył się aromatem ziół i czosnku. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Szczerze polecam.
Porady
Nie solimy mięsa podczas smażenia, ponieważ stanie się twarde.
Komentarze