Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczna pasta z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością parmezanu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
    400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    500 g przecieru pomidorowego
    2 duże pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    oliwa
    mieszanka ziół, np. oregano, suszone pomidory, chilli, itp.
    świeża bazylia
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    parmezanu

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodajemy mięso, sparzone pomidory, posiekane listki bazylii, przecier, sól, pieprz, odrobinę cukru i zioła. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy.
    Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łączymy go z przygotowanym sosem. Podajemy, obficie posypany parmezanem, z listkami bazylii. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy