Spaghetti Napoli

0 (0 ocen)

  • 10 min

Smaczne spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów oraz ziół.

  • 10 min

Składniki:

  • 6 średnich dojrzałych pomidorów
    2 średnie cebule
    3-4 ząbki czosnku
    świeża bazylia i oregano
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta cukru
    pieprz i sól
    łyżka ulubionego sera

Spaghetti napoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Pomidory parzymy we wrzącej wodzie. Obieramy ze skórek i kroimy na cząstki. Wrzucamy do rondla i razem z cebulą (pokrojoną w krążki) dusimy przez ok. 10 min. na oliwie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła. Dusimy przez koleje 15 min,aż składniki zmiękną. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Całość miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.
    W międzyczasie gotujemy spaghetti wg przepisu na opakowaniu (powinno być al dente).
    Makaron polewamy sosem. Posypujemy serem oraz dekorujemy listkiem bazylii.

Porady

Najlepiej smakuje ze startym parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy