Spaghetti napoli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Przepis na tradycyjne spaghetti napoli

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 pusska pomidorów pelati
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    1 pęczek świeżej bazylii
    1 mały pęczek oregano
    sóI
    pieprz
    szczypta cukru
    2 łyżki startego parmezanu
    400 g makaronu spaghetti

Spaghetti napoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać,
    wrzucić na rozgrzaną oliwę.
    Smażyć, aż wszystko się zeszkli (nie
    powinno się przysmażyć).

    Następnie dodać całą zawartość puszki z
    pomidorkami pelati. Dusić około 15 min,
    aż pomidory się rozpadną i utworzą
    gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem
    i cukrem.
    Wrzucić zioła i wymieszać.
    Makaron ugotować al dente;
    do wody dodać 2-3 łyżki oleju' aby
    makaron się nie sklejał. odcedzić,
    na|ożyć na talerz, polać sosem i posypać
    parmezanem. ozdobić listkami
    bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy