Spaghetti trapanese

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowaniem i zdrowym odżywianiem interesuję się od lat. Pomysłami dzielę się na kulinarnym blogu.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    ● 16 dag makaronu spaghetti
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 6 dag płatków migdałów
    ● 20 dag pomidorów koktajlowych
    ● garść listków bazylii
    ● 6 dag startego parmezanu
    ● sól, świeżo zmielony pieprz
    ● łyżeczka sosu sojowego
    ● oliwa

Spaghetti trapanese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i osuszamy.
    Przekrawamy na
    pół. Czosnek obieramy i siekamy.
    Bazylię myjemy, osuszamy
    i również siekamy.
    Płatki migdałów podsmażamy
    bez tłuszczu na teflonowej
    patelni.
  • 2. Migdały ucieramy w moździerzu
    z czosnkiem i bazylią. Ucierając, wsypujemy
    parmezan i wlewamy sos
    sojowy oraz odrobinę oliwy,
    aby powstał gęsty sos.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonym
    wrzątku według przepisu
    na opakowaniu. Starannie
    odcedzamy i mieszamy
    z sosem. Oprószamy pieprzem
    i dekorujemy pomidorami
    koktajlowymi.

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy