Spaghetti z roszponką, kabanosem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Wiosenny pomysł na makaron. Do przygotowania tego dania potrzebujesz tylko piętnastu minut:)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 170 g makaronu spaghetti
    - 2 jajka
    - 2 garście listków roszponki
    - 2 ząbki czosnku
    - podwójne pętko kabanosów
    - 2 łyżki oliwy
    - 5 łyżek startego sera typu parmezan
    - sól
    - pieprz
    - słodka papryka w proszku
    - świeże listki bazylii i oregano

Spaghetti z roszponką, kabanosem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czosnek i roszponka 1. Makaron wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Spaghetti z jajkiem i roszponką - w przygotowaniu 2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane ząbki czosnku. Kabanosy pokrój na małe kawałeczki i podsmaż. Następnie wbij dwa jajka, wymieszaj - ma powstać jajecznica. Wrzuć listki świeżej roszponki, mieszaj. Gdy jajecznica będzie ścięta, zestaw patelnię z ognia dodaj starty ser (odłóż 1 łyżkę do dekoracji), zioła oraz przyprawy.
  • Makaron z jajkiem i roszponką (2) 3. Makaron odcedź na sicie. Przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj z jajecznicą.
    Przełóż na talerze i posyp resztą startego parmezanu.
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy