Spaghetti po bolońsku ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone rozdrabniamy dokładnie na patelni i smażymy pod przykryciem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. W między czasie gotujemy makaron spaghetti.
2.Podczas gdy mięso się smaży przygotowujemy sos: pomidory, czosnek i cebulę obieramy a następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy wszystko do mięsa mielonego. Następnie wlewamy koncentrat oraz keczup. Liście bazylii i oregano siekamy i dodajemy do sosu. Dodajemy także łyżeczkę soli, pieprzu, pół łyżeczki chili, łyżeczkę ziół prowansalskich, 2-3 łyżeczki curry oraz 2-3 łyżeczki słodkiej papryki. Połowę sera kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Mieszamy, całość gotujemy ok. 20 min. Gotowym sosem polewamy makaron i posypujemy startym żółtym serem.
Komentarze