Spaghetti z warzywami w zapiekance

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla zabieganych, dla pracujących, dla wymagających! Idealne!

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
    150g makaronu spaghetti
    250g pieczarek
    200g sera żółtego
    1 por
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    1 marchewka
    Kilka czarnych oliwek
    Puszka pomidorów krojonych
    3 jajka
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka kaszy manny
    4 łyżki bułki tartej
    Suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
    Papryka w proszku słodka i ostra
    Pieprz i sól do smaku

Spaghetti z warzywami w zapiekance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Makaron ugotować na półtwardo. Obrane pieczarki, oliwki i pora pokroić w talarki. Paprykę i cebulę w kostkę. Marchewkę za pomocą obieraczki pokroić w cieniutkie paski. Wszystkie warzywa przesmażyć na odrobinie oleju. Gdy lekko zmiękną dodać do nich mięso i smażyć, aż starci smak surowizny. Na koniec dołożyć pomidory, koncentrat i przyprawić ziołami, papryką oraz pieprzem i solą. Zimną masę połączyć z makaronem, 150g sera, roztrzepanymi jajkami, kaszą i bułką tartą. Całość przełożyć do natłuszczonej formy, posypać pozostałym serem. Zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy