Strudel z ziemniaków z jabłkami

0 (0 ocen)

Doskonały smak

Składniki:

  • Składniki.
    3 ziemniaki
    125 ml mleka
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    30 dag mąki pszennej
    2 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    1 łyżka bułki tartej

    Nadzienie.
    1 kg jabłek winnych
    4 łyżki cukru
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu

    Na wierzch.
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cynamonu

Strudel z ziemniaków z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowane w łupinach obrać i przecisnąć przez praskę.
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
    Ziemniaki wymieszać z mąką, olejem, jajkiem, cukrem , skórką cytrynową i drożdżami rozpuszczonymi w mleku.
    Wyrobić ciasto o średniej gęstości i odstawić na 1h, aby podrosło.
    Obrane jabłka pokroić w plasterki. W rondlu wymieszać je z cukrem i cynamonem.Podlać łyżką wody i dusić ,aż jabłka zmiękną.
    Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt. Posypać je bułką tartą i wyłożyć jabłka.
    Zwinąć w roladę i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
    Piec w temp.180 stop. około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy