Studenckie Spaghetti

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybko, na każdą kieszeń, zdrowo, sycąco.

  • 25 min

Składniki:

  • Pół paczki makaronu do spaghetti
    Puszka pomidorów-opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory
    Pół puszki kukurydzy
    2 ogórki konserwowe
    3 ząbki czosnku
    300 gram mięsa mielonego
    majeranek
    bazylia
    olej
    1/5 szklanki wody
    łyżka mąki
    ser żółty

Studenckie spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wrzucamy makron do gotującej się wody na około 12 minut.
  • 2. W tym czasie rozgrzewamy na patelni olej.
  • 3. Przez 20 sekund podsmażamy rozdrobniony/przeciśnięty czosnek.
  • 4. Dodajemy mięso, czekamy aż się dokładnie podsmaży, ciągle mieszając.
  • 5. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy pomidory. Przyprawiamy majerankiem i bazylią wedle uznania. Mieszamy dalej, ciągle pogdrzewając na patelni.
  • 6. Gdy całość nabierze odpowiedniej konstystencji, zagęszczamy nasz sos. Dodając łyżkę mąki rozpuszczonej w 1/5 szklanki wody.
  • 7. Jak już sos zgęstnieje, dodajemy kukrydzę i ogórki. Ciągle mieszmy sos. Gdy składniki się "przegryzą", co trwa około 5 minut, danie jest gotowe.
  • 8. Odcedzamy makaron. Nakładamy na talerz, polewając sosem. Można także przed podaniem wymieszać makaron z sosem, co stworzy jedną całość.
  • 9. Przy samym podaniu można położyć plasterek sera na kazdą porcję. Temperatura sprawi, że ser się rozpuści i będzie się ciągnął.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy