Styropian

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto spróbowałam u cioci, smakowało jak sernik z chrupiącą kruszonką. Znakomite na każdą okazję, przepyszne, ma ciekawy smak, chrupiąca góra powoduje, że naprawdę przypomina styropian.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 litr śmietany 18%
    5 białek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 dag wiórek kokosowych

Styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    1. Wszystkie składniki podane na ciasto połączyć, zarobić.
    2. Z zarobionego ciasta uformować 3 niewielkie kulki, włożyć do zamrażalnika na 30 min (potem owe kulki będziemy trzeć na tarce na samym wierzchu)
    3. Pozostałą część ciasta wyłożyć na blachę.
    4. Owe surowe ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym ( jego smak idealnie się nadaje, ja użyłam dżemu domowej roboty)
    5. Czas na masę: ubijamy białka na sztywno, do tego kolejno dodajemy wszystkie składniki do masy, powoli po kolei miksując.
    6. Czas na nasze kulki: wyciągamy z zamrażalnika, trzemy na tarce, tak by pokryły cały wierz ciasta.
    7. Pieczemy 60 min w temperaturze 180 stopniach.
    Smacznego!

Porady

Ważne jest, by nie otwierać piekarnika i nie wyciągać ciasta przez 3 godziny od momentu upieczenia!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy