Styropian z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sitko, łączymy z proszkiem oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtko, posiekaną margarynę i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 oraz 1/3. Część mniejszą należy rozwałkować na średniej wielkości prostokątnej blasze i posmarować dżemem. Drugą część należy zamrozić.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy stopniowo cukier, gdy piana jest błyszcząca, wlewamy dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy śmietanę i dodajemy suchy budyń, miksujemy chwilę na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mak, mieszamy łyżką. Masę wykładamy delikatnie na kruche ciasto. Następnie na tarce ścieramy na masę ciasto zamrożone. Pieczemy godzinę 2 temp. 180 stopni. Dekorujemy cukrem pudrem.
Komentarze