Suflet krewetkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Wykwintna i bardzo smaczna przekąska.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło w kostce: 50 gramów
    - krewetki/oczyszczone: 70 gramów
    - mąka pszennej: 25 gramów
    - mleko*: 225 mililitrów
    - jajka surowe: 2 sztuki
    - koperek- gałązka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cytryna: 1 sztuka
    - pikantna mieszanka przypraw w młynku (wedle upodobań): 1 szczypta
    - przyprawa Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem: 1 łyżeczka

Suflet krewetkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy 25 g masła. Krewetki oczyszczone skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pikantną mieszanką przypraw. Krewetki przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
  • 2. W osobnym rondelku roztapiamy 25 g masła. Dodajemy mąkę intensywnie mieszając i trzymamy 1 minutę. Zdejmujemy z ognia ciągle mieszając i dodajemy stopniowo mleko i ponownie dajemy na gaz. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
  • 3. Krewetki rozdrabniamy w szatkownicy Triblade razem z 3 gałązkami koperku i wlewamy do nich sos i dodajemy żółtka jajek.

    Białka ubijamy z szczyptą soli trzepaczką Triblade i następnie delikatnie mieszamy z resztą masy.

    Przekładamy do nasmarowanych masłem koklików.

    Pieczemy w 200 C około 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy