Suflet serowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

potrawa jest dla mnie rarytasem.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masło ekstra: 90 gramów
    - mąka pszenna: 700 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - ser szwajcarski żółty: 200 gramów
    - jajka cale: 8 sztuk
    - gałka muszkatołowa świeżo starta: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki

Suflet serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztop masło,dodaj mąkę i wymieszaj.
  • 2. Połącz z zagotowanym mlekiem i gotuj wszystkie składniki aż będa wystarczająco gęste - czyli około 1 minuty.
  • 3. Poczekaj aż masa ostygnie i dodaj żółtka.
  • 4. Powoli dodaj stary ser, gałkę.
  • 5. Ubij białka z odrobiną soli i delikatnie wymieszaj z resztą masy.
  • 6. Przełóż do naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem i posypanych mąką.
  • 7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika , szczególnie gdy ciasto zacznie rosnąć, poniważ może upaść.

Komentarze

Podobne przepisy