Suflet ryżowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowy przepis dla osób lubiących smak jabłek w połączeniu z ryżem.

  • 60 min

Składniki:

  • -3/4 l mleka
    -10 dag cukru
    -10 dag masła
    -20 dag ryżu
    -3-4 łyżki marmolady truskawkowej
    -3 jajka
    -skorka z cytryny
    -1 op.cukru wanilinowego
    -6 jabłek
    -1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    -tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Suflet ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlej do garnka i zagotuj.Do gotującego się mleka dodaj połowę cukru i połowę masła oraz ryż opłukany na sicie.Gotuj ,aż ryż wchłonie mleko i odstaw do schłodzenia.
  • 2. Pozostałe masło oraz cukier utrzyj z żółtkami, dodaj cukier wanilinowy oraz otartą skórkę z cytryny.Następnie wmieszaj schłodzony ryż.
  • 3. Jabłka obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne, tak aby w jabłku powstała dziurka.Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem.
  • 4. Naczynie żaroodporne wypełnij połową masy ryżowej i lekko powciskaj w nią jabłka.Otwory w jabłkach wypełnij marmolada,oprósz cynamonem i przykryj resztą masy ryżowej.Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.
  • 5. Białka ubij ze szczypta soli na pianę. Wyjmij suflet z piekarnika i wysmaruj wierzch pianą.Zapiekaj do przyrumienienia.

Porady

Pianę można wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy