1.Mleko wlej do garnka i zagotuj.Do gotującego się mleka dodaj połowę cukru i połowę masła oraz ryż opłukany na sicie.Gotuj ,aż ryż wchłonie mleko i odstaw do schłodzenia.
2.Pozostałe masło oraz cukier utrzyj z żółtkami, dodaj cukier wanilinowy oraz otartą skórkę z cytryny.Następnie wmieszaj schłodzony ryż.
3.Jabłka obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne, tak aby w jabłku powstała dziurka.Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem.
4.Naczynie żaroodporne wypełnij połową masy ryżowej i lekko powciskaj w nią jabłka.Otwory w jabłkach wypełnij marmolada,oprósz cynamonem i przykryj resztą masy ryżowej.Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.
5.Białka ubij ze szczypta soli na pianę. Wyjmij suflet z piekarnika i wysmaruj wierzch pianą.Zapiekaj do przyrumienienia.
Porady
Pianę można wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego.
Komentarze