1.Stapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę i podgrzewamy (mieszając) aż
powstanie puszysta jasna zasmażka. Wlewamy zimne mleko i dokładnie
mieszamy. Podgrzewamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i energicznie
mieszając dodajemy na przemian po żółtku i starty ser żółty.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do sosu.
Delikatnie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Przekładamy puszysty sos i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.) na
30 minut. Na 5 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę, do
zrumienienia sufletu.
2.Idealnie do sufletów pasuje gulasz.
Link do gulaszu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gulasz-z-cukinia-4
Porady
Suflety szybko opadają więc trzeba się spieszyć :)
Komentarze