Suflet serowy

0 (0 ocen)

Świetny dodatek do dań głównych jak i na przystawkę

Składniki:

  • 2 jajka
    360g mąki pszennej
    300g masła
    100g sera żółtego (np. gouda)
    250ml mleka
    sól
    gałka muszkatołowa
    bułka tarta

Suflet serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suflety przed pieczeniem 1. Stapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę i podgrzewamy (mieszając) aż
    powstanie puszysta jasna zasmażka. Wlewamy zimne mleko i dokładnie
    mieszamy. Podgrzewamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i energicznie
    mieszając dodajemy na przemian po żółtku i starty ser żółty.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do sosu.
    Delikatnie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
    Przekładamy puszysty sos i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.) na
    30 minut. Na 5 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę, do
    zrumienienia sufletu.
  • suflet z gulaszem 2. Idealnie do sufletów pasuje gulasz.

    Link do gulaszu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gulasz-z-cukinia-4

Porady

Suflety szybko opadają więc trzeba się spieszyć :)

Komentarze

Podobne przepisy