Suflet z dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniały suflet dyniowy, który upiekła moja 11 letnia wnuczka. Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Suflet z dyni
    60 dkg miąższu z dyni
    5 dkg cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki bułki tartej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    5 dkg zmielonych orzechów włoskich
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta
    1 łyżka tartej czekolady

Suflet z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04uqsvt 1. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę, udusić w niewielkiej ilości wody na małym ogniu aż będzie miękka
  • image-1sksdcj 2. Zmiksować dynię na gładką masę , przełożyć do miski.
  • image-0xwaqn2 3. Do dyni dodać, cukier , żółtka,zmielone orzechy, bułkę tartą, cynamon, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i stopniowo dodawać do masy dyniowej.
  • image-15m1cg0 4. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Masę wlać do tortownicy. Piec w piekarnik nagrzanym do 200 stopni. Suflet będzie gotowy gdy jego wierzch się zrumieni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy