Super ciacha ze świeżym kokosem słodzone daktylami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna przekąska do pracy, szkoły, czy od tak, do kawki czy herbatki. Pożywne, nie przesadnie słodkie, ciacha ze świeżym kokosem!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki daktyli
    1 szklanka wody
    1 szklanka płatków gryczanych
    1 szklanka poppingu z amarantusa
    1 szklanka ziaren słonecznika
    1/4 szklanki siemienia lnianego
    1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie mieszanka)
    miąższ z jednego małego kokosa (pokrojony w kostkę)

Super ciacha ze świeżym kokosem słodzone daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. Studzimy i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Wszystkie suche składniki umieszczamy w większym naczyniu, mieszamy. Dodajemy zmiksowane daktyle i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 min pieczemy w temp. 175 st, potem zmniejszamy do 125 i pieczemy przez kolejne 5 min.

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 14 sporych ciastek. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze, pamiętajcie, że czas pieczenia będzie na pewno krótszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy